quarta-feira, 18 de dezembro de 2019

Vitaminas



BIOTINA

Textos










Avidina

Deficiencia
http://fetal-feto.blogspot.pt/2011/08/deficiencia-de-biotina.html



ACIDO PANTOTENICO

Textos









Analogos

Alimentos ricos em acido pantotenico

Deficiencia


  • VITAMINA K
    Textos

    Vitamina K2

    Alimentos ricos em vitamina K

    Deficiencia

    Cumarina


  • VITAMINA  E  ( Tocoferol)


    Directorios

    Textos

    Alimentos ricos em vitamina E

    Deficiencia
    Deficiencia isolada em vitamina E

    Suplementos de vitamina E em doenças

    Vitamina E no acne
  • VITAMINA  D

    Textos
    Calcidiol

    Colecalciferol ( Vitamina D3
    Gravidez








    Capitulo VIII

    VINHA E VINHO

    Vinha


    Botânica

    A vinha pertence à família das vitáceas
    Esta família tem vários géneros  entre os quais a vitis
    A vitis tem dois subgéneros – euvitis e muscadina
    A euvitis divide-se em três troncos – americano, euroasiatico e asiático
    O tronco euro-asiatico é representado exclusivamente pela espécie vitis vinífera, única espécie plantada na Europa
    No tronco americano encontram-se varias espécies, podendo-se fazer vinho das vitis labrusca, riparia, estivalis, arizonica  e californica
    A vitis vinífera tem muitas castas como Touriga, Arinto, Cabernet

    Figure 2. The Vitamin K Cycle. The reduced form of vitamin K (hydroquinone) donates a pair of electrons to the vitamin K-dependent carboxylase (known as gamma-glutamyl carboxylase), which carboxylates glutamic acid residues in specific vitamin K-dependent proteins. The resultant oxidized form of vitamin K (epoxide) is converted back to hydroquinone in a two-step reaction. The first step, which converts vitamin K epoxide to vitamin K, is catalyzed by vitamin K-epoxide reductase; the second step is catalyzed by either vitamin K-epoxide reductase or most likely by another yet-to-defined reductase. This pathway is inhibited by the vitamin K antagonist and anticoagulant drug, warfarin. The reduction of vitamin K to hydroquinone is also possibly catalyzed by a NAD(P)H-dependent reductase that is resistant to warfarin.7-deidrocolesterol

    Alimentos ricos em vitamina D

    Deficiencia


    Hipovitaminose D
    Osteomalacia

    Raquitismo
    Hipervitaminose D


  • VITAMINA C

    Directorios

    Textos

    Escorbuto

    http://www.monzy.com/scurvy/
    gingival hemorrhage.jpg (12862 bytes)

    periungual hemorrhage.jpg (14478 bytes)
    Hemorragia periungutal

    Efeito das megadoses

    Vitamina C  nos alimentos

  • ACIDO FOLICO

    Textos

    Nomenclatura do acido folico

    Absorção

    Metabolismo do acido fólico

    Deficiencia em acido folico


    Acido fólico na gravidez

  • VITAMINA B12


    Textos

  • Alimentos ricos em B12

    Vegetarianos

    Deficiencia
    Suplementos

    Vitamin B12 Deficiency Figure
  • VITAMINA B6 ( Piridoxina)

    Textos
    Deficiencia

    Epilepsia piridoxina dependente

    Suplementos

    Efeitos secundarios

  • VITAMINA B2 ( riboflavina)


    Textos


    Vitamina B2 nos alimentos

    Deficiencia

    Enxaquecas

    Suplementos

    VITAMINA B1(tiamina)
  • Textos

    Causas de deficiência em tiamina

    Alimentos ricos em tiamina

    Beriberi
    Beriberi e alcoolismo cronico

    The thiamine–dependent enzymes pyruvate dehydrogenase (PDH) and a–ketoglutarate dehydrogenase (α–KGDH) participate in the metabolism of glucose through two biochemical reactions, glycolysis and the citric acid cycle. The main function of these two sets of reactions is to generate adenosine triphosphate (ATP), which provides energy for the cells. Reduced PDH and α–KGDH activity resulting from thiamine deficiency can lead to less ATP synthesis, which in turn can contribute to cell damage and even cell death. In addition, PDH is needed to produce the neurotransmitter acetylcholine and to generate myelin, a compound that forms a sheath around the extensions (i.e., axons) of many neurons, thereby ensuring proper neuronal functioning. The citric acid cycle and α–KGDH play a role in maintaining the levels of the neurotransmitters glutamate, gamma–aminobutyric acid (GABA), and aspartate, as well as in protein synthesis.


    Nefropatia diabetica

    Suplementos




     VITAMINA A E CAROTENO
  • VITAMINA A


    Textos

    Teor nos alimentos

    Vitamina A em doenças
    Deficiencia
    Toxicidade

    Hipervitaminose
    • Life cycle of Fasciola












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